Publicatie

Risico op tekenbeet in eigen tuin blijkt stuk groter dan gedacht

Wageningen University & Research heeft uit een tekentelling in tuinen geconcludeerd dat er ook teken in kort gemaaid gras zitten. Eerder werd aangenomen dat dit niet het geval was, maar nu blijkt dus dat teken ook op terrassen met gras tussen de tegels en in borders en op een gazon zitten.

Eerder was al wel bekend dat men tekenbeten op kan lopen in de tuin, maar was het niet precies duidelijk waar. Daarom werd deze tekentelling gedaan door Nederland op 30 adressen. “Een van de meest opvallende resultaten is dat er ook teken in kort gemaaid gras gevonden zijn”, zegt bioloog Arnold van Vliet.

Van Vliet laat verder weten dat er in 70% van de tuinen teken gevonden zijn. In totaal werden er meer dan 350 teken gevonden, wat neerkomt op gemiddeld 16 teken per 100 vierkante meter.

Dit is vooral en probleem met betrekking tot het krijgen van de ziekte van Lyme, aangezien uit de tekenradar blijkt dat een op de drie mensen een tekenbeet van een met Lyme besmette teek oploopt in de eigen tuin. Jaarlijks worden er in totaal 1,5 miljoen mensen gebeten door een teek, waarvan dus 500.000 deze in de tuin oplopen. Dit komt vooral doordat een tuin intensiever wordt gebruikt dan bijvoorbeeld een bos, ondanks dat er in het bos 4 tot 10 keer zoveel teken zitten is de kans dus toch groter in de tuin een tekenbeet op te lopen. Dit is niet alleen in tuinen nabij bossen, maar ook in de meer stedelijke gebieden.

Volgens Van Vliet zijn er zelfs veel teken gevonden op gazons die dagelijks gemaaid worden met een robotmaaier. Daarom waarschuwt de bioloog. “De slogan die we al jaren bij de Week van de Teek gebruiken ‘Na een bezoek aan het groen een tekencheck doen’ geldt dus zeker ook voor de tuin.”

Services

Tuinontwerp

Terrassen en Looppaden

Opritten en bestrating

Omheiningen en Vlonders

Tuinonderhoud

Vraag een gratis offerte aan

0592 264 110
info@rozenveldhoveniers.nl