Publicatie

Meldingen over probleemplant Japanse duizendknoop nemen steeds meer toe

Uit een analyse op basis van cijfers van waarneming.nl blijkt dat het aantal meldingen over de Japanse duizendknoop flink is toegenomen de afgelopen jaren. De plant zorgt namelijk door zijn snelle groei, makkelijke verspreiding en moeilijke bestrijding voor flinke problemen in Nederland. Hierdoor kan hij veel schade aanrichten aan wegen, funderingen en rioleringen. Het aantal meldingen nam alleen dit jaar (tot eind mei) al met 1,5 keer zoveel toe als in de eerste maanden van 2021.

De Japanse duizendknoop richt vooral schade aan doordat deze omhoog groeit via bestaande scheuren in metselwerk, beton of asfalt en daardoor de scheuren vergroot of omliggende grond omhoog duwt.
De Japanse duizendknoop heeft frisgroene bladeren en een rode nerf in het voorjaar de stengel is groen met rode stipjes en hij is hol vanbinnen. De plant heeft in het najaar, van augustus tot oktober witte bloemen. Het is een invasieve exoot die in §1823 uit Japan geïmporteerd is en al woekerend andere planten heeft verdrongen die hier oorspronkelijk groeiden.

Om de Japanse duizendknoop uit te roeien is het vooral belangrijk de plant uit te putten, door de plant constant helemaal uit te roeien. Het wegmaaien leidt bijvoorbeeld alleen maar tot verdere verspreiding en de plant moet ook niet bij het tuinafval worden weggegooid, maar bij het restafval.

Door de redactie.

Services

Tuinontwerp

Terrassen en Looppaden

Opritten en bestrating

Omheiningen en Vlonders

Tuinonderhoud

Vraag een gratis offerte aan

0592 264 110
info@rozenveldhoveniers.nl